Sängkläder av Egyptisk Bomullssatin

Låt oss redogöra för vad det är som gör våra sängkläder i egyptisk bomullssatin till ett självklart val. Det finns fördomar vi vill slå hål på, för hur kommer det sig att ordet satin för vissa associeras med mjuka, lena och vackra tyger medans andra ryser av obehag och ser något plastigt framför sig?

Vi ska gå genom tre huvudsakliga punkter för att förklara vad som avgör kvalité och härlig känsla i våra sängkläder i bomullssatin.

Växtfibern

Det finns många olika sorters bomull med olika kvalitéer på växtfibrer och begreppet egyptisk bomull har marknadsförts som en stämpel för god kvalitet. Men all bomull från Egypten får inte använda sig av det registrerade varumärket Egyptian Cotton™️. Enligt Cotton Egypt Association är det endast en viss sorts bomull som får märkningen Egyptian Cotton™️, denna bomull har långa växtfibrer och har vuxit i området kring Nilen och plockats för hand. De långa växtfibrerna gör det möjligt att spinna tunna, hållbara bomullstrådar. Bomullsplantan trivs i ett klimat där den får rikligt med solljus, inte utsätts för frost och har god tillgång till vatten. Detta klimat finns kring Nilens område och det är där den äkta egyptiska bomullen, som har långa växtfibrer odlas.

Vävtekniken

Satin, ett ord som vissa associerar med mjuka, lena sängkläder med lyster medans andra inte kan tänka sig det. Detta beror på att satin är namnet på vävtekniken och inte materialet i sig. Vid vävning med satinbindning vävs tråden, som ska synas mest på rätsidan, under en råd, över tre eller fler, under en och så vidare. Detta gör att tråden får längre sträcka som den ligger på rätsidan och exponerar den vackra lystern som finns i tråden. Samma bomullstråd kan alltså bli påslakan i både Bomullssatin och Percale beroende på hur det vävs. För att benämnas percale ska det vara vävt i tuskaft, en tråd över, en under, en över osv vilket ger en mer matt och lite strävare känsla. Det krävs även att tyget har en trådtäthet på minst 200tc. Likaså kan en satinväv vara gjord i syntetiskt material, det är förmodligen den som folk tänker på med avsky, men våra sängkläder i Egyptisk Bomull är något helt annat.

Trådtätheten

400tc eller 1000tc, vad betyder det? Tc är en engelsk förkortning för thread count, på svenska översatt till trådtäthet. Det är antalet vävda trådar per kvadrattum. Exempelvis om det är 200 trådar i varpen och 200 trådar i inslaget per kvadrattum får det 400tc. Ju högre tc, desto fler trådar per tum, ställer krav på att trådarna är spunna av långa växtfibrer så man kan få fram en tunn, mjuk och hållbar tråd.

Vävteknik Bomullssatin och Percale

Varpen är den längsgående, vertikala tråden och inslaget är den tvärgående, horisontella tråd man väver in.


Sammanfattningsvis är det hela kedjan som räknas för att få en god kvalité på våra sängkläder i Bomullssatin. Bomullssorten ska ha långa växtfibrer i god kvalitet för att kunna spinna tunna, hållbara trådar som sedan satinvävs med hög trådtäthet för att få sängkläder som är härligt lena och mjuka mot kroppen samtidigt som de har en vacker lyster och fräschör. Sängkläder i riktig hotellkänsla!

Sova-gott-Garanti

Vi ger dig möjlighet att testa våra sängkläder i 14 dagar. Om du inte är nöjd har du möjlighet att returnera din order utan motivation, det enda du riskerar är kostnaden för returfrakt.