Bomullssatin av premiumkvalitetBomullssatin av premiumkvalitet

Sängkläder av premiumkvalitet från Beckasin är tillverkade av vår allra bästa – mest finkammade och långfibriga bomull.  Produkterna omfattas av vår ”sova-gott-garanti” vilket innebär att du får pengarna tillbaka om du mot förmodan inte skulle vara nöjd och sova gott i våra sängkläder inom 14 dagar. Att bomull är vår tids mest populära textil finns det många anledningar till; Den är mjukt, mångsidig, tåligt (vid hög kvalitet) och förhållandevis prisvärt. Bomullens kvalitet avgörs främst av fibrernas längd, det vill säga längden av de individuella fibrerna som tyget består av. Textil tillverkad av långa bomullsfibrer är i allmänhet av högre kvalitet än tyger gjorda av korta fibrer.

Anledningarna är:

  • Hållbarhet: Längre fibrer kan spinnas till ett finare tråd. Fin tråd ger i sin tur tätare väv, vilket resulterar i ett starkt och hållbart tyg.
  • Mjukhet: En annan fördel med långa fibrer är att de blir till en mycket mjukare tråd. Korta fibrer är svårare att spinna till tråd utan att fiberändar sticka ut i alla vinklar. Längre bomullsfibrer kan hållas nära sammanbundna, vilket hindrar dem från att gå i olika riktningar.
  • Andningsförmåga: En anledning till varför vissa tyger “andas” sämre än andra beror på att det finns små luftfickor mellan de enskilda trådarna som skapar värmeisolering. Bomull gjord av långa, fint spunna fibrer kan vävas mycket tätt. Det eliminera luftfickor och man kan därigenom undvika den obekväma, svettiga känslan vi associerar med dålig andningsförmåga.

Här är några råd för hur du kan undersöka om ett bomullstyg är tillverkat med långa fibrer eller inte:

  • Känn på tyget! Även bomullstyg som är robust, tjock eller styvt ska kännas mjuk mot huden. Om den inte gör det, är det förmodligen gjort med kortare fibrer och kommer att vara mindre hållbara i det långa loppet.
  • Noppor. Bomull är i allmänhet inte lika benägna att noppra sig som andra textilier, så se upp om det finns spår av noppor på textilen.
  • Kontrollera tätheten hos tyget genom att hålla upp det mot ljuset. Även om det är mycket fint, bör tyget inte vara transparent. Om tyget släpper igenom mycket ljus, är det ett tecken på att det inte är tätvävt och därför inte kommer att vara lika slitstark.
  • Bomull måste spinnas, så titta närmare på de trådarna som utgör väven. Det bör inte finnas några luckor eller storleksskillnader mellan de enskilda trådarna. På nära håll ska du se ett regelbundet mönster av släta rader.

Läs gärna också: Tvätt- och skötselråd för bäddtextil i bomullssatin