Vanliga frågor och svar om Beckasin tyngdtäcken

Vi får ofta olika frågor om våra tyngdtäcken. Här har vi samlat de frågor som ofta förekommer. Hittar du inte frågan på det du söker är du välkommen att ringa produktansvarig direkt på 070-360 97 40.

Vilken vikt på tyngdtäcket behöver jag?

Det är högst individuellt, men den uppgiften om 10-15% av kroppsvikten finns det inte några vetenskapliga belägg för. Det är bara ett sätt att göra det enkelt för företagen att sälja produkterna utan att behöva svara på frågor.

Vårt 7 kg täcke är vanligast för vuxna och barn från 8 år, det kan du utgå från om du är osäker. När du har svårt med insomningen, men för övrigt sover bra eller om du vaknar upp många gånger på natten så väljer du mellan 7 och 10 kg. Tänk på att vikten i våra tyngdtäcken fördelas jämt. Den som har behov av mer stimulans för effekt väljer ett tyngre täcke. De med hög anspänning och mycket ångest eller är utåtagerande har svårare med sinnesstimuleringen och kan behöva 12 kg tyngdtäcke. Har du provat 10 kg tyngdtäcke och märker att det inte räcker kan du gå upp till 12 kg. Det kan också vara bra att använda om du behöver snabb effekt under en kort period.

Det är alltså problemet som avgör vikten. Ju kraftigare besvär du har desto tyngre täcke behöver du. Vanligast är 7 kg, men känner du med dig att du har kraftigare besvär kan det vara en god idé att välja ett tyngre täcke. OBS! Vid problem med värk och smärta ska man inte välja för tungt täcke då det blir svårt att hantera vid bäddning etc.

Tyngdtäcke 2.6 kg för barn från 0 år upp till 3 år. Sedan är tyngdtäcket på 5 kg bra för barn upp till omkring 7 års ålder. Då kan de gå över till ett vuxentäcke på 7 kg. Då täcket fördelar vikten jämt så “växer” täcket med barnet. En liten kropp får mindre tryck i jämförelse med en större kropp som tar upp större yta av täcket.

Är tyngdtäcket svalt eller varmt?

Med forskning och medicinsk erfarenhet som bakgrund är Beckasin den första aktören i Sverige som kombinerar vetenskapen kring tyngdtäckets effekt med högkvalitativa och naturliga materialval. Tyngdtäcket är därigenom temperaturreglerande och fungerar bra både för dig som har lätt att bli varm som för dig som är frusen. Har du det svalt i sovrummet blir täcket också svalt.

Är du väldigt varm av dig kan ett tips vara att lägga täcket i frysen eller kylen en stund innan du ska sova. Sandkristallerna alstrar kylan och håller temperaturen nere. OBS! Har du diabetes eller cirkulationsandningar ska du först konsultera din läkare innan du använder kyla mot kroppen.

Går det att tvätta tyngdtäcket?

Ja, det går att tvätta alla våra tyngdtäcken i en vanlig hushållsmaskin, en förutsättning är att tvättmaskinen tål vikten. Vi rekommenderar att man köper ett av våra delbara tyngdtäcken om man vill kunna tvätta tyngdtäcket. Det förenklar inte bara hantering och hängtorkning utan sparar även tvättmaskinen. Oavsett så gäller skonsamt tvättprogram som motsvarar handtvätt vid tvätt av innertäcket.

Fodralet som följer alla täcket går att enkelt ta av och tvätta i 60 grader utan problem.